Opus Advertising

Opus Advertising
15.10.2019
Начало » Новини

Десет интересни разработки от тайната лаборатория на Google

16th April, 2014

В него тя експериментира и разработва различни технологии и устройства, често нямащи нищо общо с интернет.

В повечето случаи разработките си остават само това, но понякога се превръщат и в реални продукти. Онлайн изданието Fast Company е от малкото, получили кратък достъп до Google X.

Сред някои от по-известните проекти на Google X са самоуправляващите се автомобили и очилата с добавена реалност Google Glass.

Освен това обаче специалистите в отдела работят и по Project Loon. Това е концепцията на Google да осигурява интернет достъп до отдалечени райони чрез стратосферни балони. Тя нагледно показва петте стъпки от процеса на работа на Google X: идентифициране на проблема, разработка на идея, тест на идеята, изграждане на прототип, готов продукт.

Друга разработка на Google X са контактните лещи с вграден сензор за измерване на глюкозата. Чрез тях диабетиците ще имат по-лесен начин да следят състоянието си.

Наскоро компанията е получила патент и за микрокамера, която да може да се вгради в контактни лещи. Тя ще бъде използвана в потенциален бъдещ наследник на Google Glass.

В отдела работят над 250 души. Те нямат особени ограничения в това, по което могат да работят. Трябва да е идея, която има потенциал да направи сериозни подобрения или промени в съответната сфера и да засяга милиони хора. Самата философия на Google X е, че всичко, дори самият отдел, е експеримент.

Въпреки това сред експериментите на Google X има и някои доста по-футуристични идеи. Например летящ скейтборд. На пръв поглед звучи като налудничава идея, но според инженерите в Google X всичко зависи от мащаба. Ако въпросният летящ скейтборд всъщност се окаже летящо пале, което може да пренася стоки в огромен склад, практичността от подобна разработка става доста голяма. За момента обаче този проект е спрян, тъй като има твърде големи трудности в реализирането му в голям мащаб.

Google X е работила и по космически асансьор. Накратко той включва сателит и кабел между него и Земята. Макар да изглежда непрактично, подобна разработка би могла да намали драстично разходите по извеждането на хора и оборудване в орбита. В случая обаче не мащабът, а наличните материали спират проекта. Все още няма кабел, който "да е поне сто пъти по-здрав от най-здравата стомана".

Лабораторията на интернет гиганта има и още по-смели проекти. Телепортация например. Учените на Google X са отделили доста време, за да разберат дали тя е възможна. Оказва се, че концепцията нарушава няколко закона на физиката и за момента няма как да бъде реализирана. Но в процеса на това проучване са се родили други идеи като създаването на криптиран комуникационен канал, който да не може да бъде подслушван.

Паралелно с това Google X следи и понякога помага в разработките на учени от различни институции и университети. Интерес за отдела в момента представляват разработките на нови материи и материали, които са много здрави, но същевременно и много леки.

Интерес за отдела представлява и зелената енергия, както и транспортът, медицината, дори създаването на интелигентни оръжия, които да намалят насилието. Всички тези проекти обаче остават в дълбока тайна. От Google X обаче споделят, че тази година подготвят представянето на поне един нов проект, който в момента е с гриф "строго секретно".

 

Източник: Dnevnik.bg

Най-нови медии

BBT

ББТ стартира на 3 Март 2003 година. В момента има 24- ова програма, която включва новини, спорт, прогноза за времето, кулинарно предаване и др. ...

Антена

Радио Антена е насочено към широк кръг аудитория между 20 и 55 години. Отличава се с това, че включва в програмата си основно филмова ...

БГ РАДИО

единствената радиостанция, която излъчва 100% българска музика. БГ Радио излъчва програмата си в 14 български града, като по този начин се ...

NRJ

Радио NRJ (Energy) е най-разпознаваната търговска марка на европейския радиопазар. Мисията на радиоверигата e създадаването на качествена ...

ACTUALNO.COM

информационно-новинарски сайт на български език. Той се стреми да предоставя на своите читатели балансирана комбинация от сериозна и ...

Sofia Airport TVC

Привличаща и иновативна цифрова медиа стратегически разположена в Tерминал2, където 100% от пътниците поток преминава и през Duty Free зоната, ...

Бумеранг - ГАБРОВО

излъчва от 27 януари 1996 г. година за Габрово, Велико Търново, Севлиево. Слоганът на радиото е "Най-добрата музика от бабино време до днес". ...

ОБРАЗОВАНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Единственото българско издание за образование и специализация. ...