rozetta В Европейската космическа агенция днес се получи първия сигнал от борда на автоматичната междупланетна станция "Розета", която от 2011 г. досега се намираше в "спящ режим".
Първото автоматично съобщение е получено в Европейския център за управление на космическите полети в Дармщат малко след очаквания час, след като пътува 45 мин със скоростта на светлината. Той дойде в отговор на подадената команда за "събуждане", за която бе настроена сондата. В този момент сондата "Розета", която бе изстреляна през март 2004 г. от космодрума в Куру за изследване на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, се намира на разстояние 675 млн. км. от Земята. Общо сондата, която лети в сложна орбита около слънцето, е изминала в космоса 6.2 млрд. км.
Тя трябва да се срещне с кометата, която ще анализира, и това ще се случи това лято. Първите снимки от кометата се очаква да бъдат изпратени от "Розета" през май. Тогава тя все още ще е на разстояние 2 млн. км. от нея. Срещата с кометата трябва да се състои през август. Тогава тя ще направи пълен оглед на кометата в търсене на подходящо място за кацане на нейния модул "Philae". /АФП /