Opus Advertising

Opus Advertising
15.10.2019
Начало » Новини

ПР-ите с милиони

26th March, 2013

 

Над 15 млн. лв. са похарчили министерствата за популяризиране на оперативните програми и на тази за развитие на селските райони. До края на 2013-а те ще профукат още 150 млн. лева.

Други милиони отиват за билбордове и реклами на отделните проекти по еврофондовете, които се реализират от общините, пътната агенция и други институции. Ефектът обаче е нулев. Нито "публиката" е по-наясно, нито усвояването на средства е нараснало сериозно. Над две трети от българите дори не си спомнят каквато и да било рекламна кампания.

Всичко това недвусмислено показва, че прахосването на купища пари за брошури и клипове въобще не постига заложената от Европейския съюз цел – обществото да е информирано, отбелязва в. "Банкер".

Друга интересна статия на изданието е озаглавена - Нареди се опашката за новите „земеделски" милиони. Оказва се, че раздаваните ей така милиони не са само земеделски. Други министрества и държавни структури имитират дейност по същия начин, а някоя "услужлива" ПР агенция им помага.

Как се процедира? За да се отстранят нежелани играчи в обществената поръчка критериите за участие се завишават - минимален оборот от 1.5 млн. лв., поне два договора и две референции по сходни с настоящата поръчка договори и екип от конкретни експерти, така че на тези условия могат да отговорят само врели и кипели в такива поръчки. А и практиката досега показва, че високият праг е най-лесният начин за автоматично отстраняване на малките играчи.

В последна сметка, както парите за реклама отидват при добре познати агенции. През последните години те са усвоили десетки милиони само за промотирането на програмата за селските райони.

Нова доза милиони се задава за 2013 г. и пак ще се използва за изготвянето и публикуването на рекламни материали, клипове в радиата и телевизиите и карета във вестниците, които да подтикнат повече хора да се възползват от европейските средства за земеделие. Интересното е, че най-апетитни се оказват първият и последният лот на поръчката, които са и най-лесни за изпълнение.

Неслучайно именно там конкуренцията е най-голяма. Поставените изисквания за изпълнение пък са написани така, че дават пълна свобода за броя на материалите и тяхното качество, обяснява в. Банкер.

С най-голям размах сред кандидатите се откроява "Ламбаджиев Стандарт", фирмата на Бойко и Ирена Ламбаджиеви (в партньорство с "Фатум" на Димитър и Светослав Козалиеви) участва по всички обособени позиции. Тя има солиден опит в тази сфера, след като е правила рекламни кампании за министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на Агенцията по заетостта, на редица общини... Сред нейните клиенти досега е и земеделското министерство. Не е случаен участник и "Грейн Адвъртайзинг" на Мартин Батков, както и "Прайм тайм" на Мариана Цуцекова.  Марияна Цуцекова е съосновател и управляващ директор на ПР агенция "Прайм Тайм". Участва активно в планирането и реализацията на проектите на компанията.

От клиентите, публикувани на сайта на агенцията прави впечатление, че работи предимно с държавни структури като Банката за развитие. Какъв публичен образ и какви ПР дейности са проведени за нея, не е ясно, но е сигурно, че усвоените държавни пари по тази линия, не са малко. Агенцията й обслужва и няколко министерства, а също и Здравната каса – "сладки" клиенти, както биха ги определили някои запознати с подобен тип ПР договори.
Агенцията има "опит" и с политически кампании, когато през 2007 г. БСП обяви конкурс, на който се явиха 6-7 фирми, казаха от предизборния щаб на социалистите. Спечелила "Прайм тайм", която официално се ръководи от бившите икономически журналисти Марияна Цуцекова и Мила Попова. Неофициално от БСП уточняват, че фирмата е свързана със съпругата на издателя Мирослав Боршош Камелия Станчева, която е дъщеря на главния редактор на в. "Дума" Евгений Станчев. Според социалисти въпреки конкурса лично лидерът на БСП Сергей Станишев посочил печелившия, съобщава тогава в. Дневник.

Като комуникационна агенция не би трябвало да има проблеми точно с комуникацията, но на отправено запитване за медийна среща – отговорът е "другата седмица" и така десетки пъти. Защо една агенция би се крила от медийно внимание или обсъждане на стратегии с дадена медия? Отговорът остава отворен?! Разбира се, по-трудно е да се върши работа, отколкото само да се усвояват пари без да се реализират кой знае какви дейности.
А до края на 2013-а ще бъдат похарчени десет пъти повече от средствата отколкото за последните пет години само по програмата за селските райони.

Източник: b2bnews.bg

Най-нови медии

BBT

ББТ стартира на 3 Март 2003 година. В момента има 24- ова програма, която включва новини, спорт, прогноза за времето, кулинарно предаване и др. ...

Антена

Радио Антена е насочено към широк кръг аудитория между 20 и 55 години. Отличава се с това, че включва в програмата си основно филмова ...

БГ РАДИО

единствената радиостанция, която излъчва 100% българска музика. БГ Радио излъчва програмата си в 14 български града, като по този начин се ...

NRJ

Радио NRJ (Energy) е най-разпознаваната търговска марка на европейския радиопазар. Мисията на радиоверигата e създадаването на качествена ...

ACTUALNO.COM

информационно-новинарски сайт на български език. Той се стреми да предоставя на своите читатели балансирана комбинация от сериозна и ...

Sofia Airport TVC

Привличаща и иновативна цифрова медиа стратегически разположена в Tерминал2, където 100% от пътниците поток преминава и през Duty Free зоната, ...

Бумеранг - ГАБРОВО

излъчва от 27 януари 1996 г. година за Габрово, Велико Търново, Севлиево. Слоганът на радиото е "Най-добрата музика от бабино време до днес". ...

ОБРАЗОВАНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Единственото българско издание за образование и специализация. ...