Opus Advertising

Opus Advertising
16.10.2019
Начало » Новини

Ще обновим мрежата си преди "Глобул"

20th June, 2014

Гюнтер Отендорфер има 20-годишна международна кариера в сферата на телекомуникациите. Между 1987 и 1992 г. е учил компютърни науки в Техническия университет във Виена, който е завършил с отличие. През 1996 г. става един от основателите на оператора max.mobil в Австрия. Мениджърският му опит включва позиции на главен оперативен директор и главен технически директор на T-Mobile - Австрия, главен технически директор на T-Mobile - Германия и Европейски технически директор на T-Mobile International.

След март Ондорфер е управляващ директор "Мрежи" на Optus Singtel - вторият по големина телеком в Австралия с над 11 млн. абонати. От тази позиция той е отговорен за цялата мрежова инфраструктура на компанията за мобилна и фиксирана телефония, фиксиран интернет, кабелна телевизия и сателитни комуникации, ръководейки около 2 хил. души. В Optus той ръководи въвеждането на LTE. В момента е главен технически директор на Telekom Austria Group, собственик на "Мобилтел".

Някои от отговорите в интервюто са на главния технически директор на "Мобилтел" Хорст Пертъл.


Г-н Отендорфер, в България сте, за да обявите успешните тестове на технологията за виртуализация на мрежата в "Мобилтел". Какво всъщност представлява тя?


- Технологията Network Function Virtualization (NFV) още е нова, на много ранен етап. В момента работим върху нея и ще отнеме година-две, за да я развием напълно. Но тя е революция за телеком индустрията, защото с нея ще имаме възможност върху една инфраструктура да имаме различни устройства, осигуряващи различни услуги. Много по-лесно ще е да въвеждаме нови услуги и да увеличаваме капацитета на мрежата си на места, където това е нужно. Революцията в случая е подобна на въвеждането на стандартизираните контейнери в товарния транспорт. NFV означава по-бързи услуги, по-лесно въвеждане на нови услуги и по-ефективен пренос на данни.

Сега тествате тази технология. Кога ще я въведете в мрежата на "Мобилтел"?

- Очакваме в края на следващата година или началото на 2016 г. да започнем с въвеждането й.

Технологията не е предназначена само за мрежа от четвърто поколение LTE?

- Подходяща е за LTE, но може да работи и върху второ и трето поколение мрежа.

Каква ще е инвестицията за нея?

- Засега не знаем, защото само я тестваме. Но очакваме, че с нея като цяло ще ни се наложи да инвестираме по-малки суми за постигане на по-добри услуги за абонатите си. Порядъкът е десетки милиони евро в началото.

Дайте един пример как потребителите ще усетят тази технология?

- Когато имаме виртуализация, ако много хора се съберат на един стадион, капацитетът на мрежата там се увеличава. В резултат може например да се осигури HD видео трансфер с високо качество оттам без проблем. И като цяло - потребителят може да ползва пренос на данни много по-бързо и лесно.

Внедрена ли е някъде по света?

- Тества се от три големи оператора: AT&T, Telefonica и NTT Docomo.

Кой е партньорът ви за проекта в България?

- Affirmed Networks. Това е компания от САЩ, която развива технологията върху стандартизиран хардуер. Фирмата е американски start up, основан през 2010 г. в Бостън. Смятана е за лидер във виртуализацията на телеком мрежи в световен мащаб.

Те ли ще са основният ви партньор и при въвеждането на технологията?

- Рано е да се каже, не искам да спекулирам. Но се доказват като много добри експерти.

А защо тествате технологията тук, а не в Австрия например?

- Имахме нужда от висококомпетентен екип. А екипът на "Мобилтел" с голямо желание се отзова на идеята. Затова решихме да го направим в България.

Без съмнение най-големият текущ проект в телеком индустрията в България сега е подмяната на мрежата на "Глобул". Всъщност какво става - "Глобул" ли наваксва спрямо вас като качество на мрежата, или вие ще догонвате после?

- Принципно не мога да говоря за плановете на конкуренцията, но е ясно, че ние сме лидерът. Ние непрекъснато инвестираме в мрежата си. Започнахме с модернизацията й още преди години. В момента сме номер едно по пренос на данни.

Хорст Пертъл: Още през 2009 г. взехме решението за модернизация на мрежата, започнахме го през 2010 г. и вече сме го завършили за около две трети от мрежата. На практика това означава, че тя е готова за бърз преход към LTE. Очакванията ми са, че ще приключим плана си за модернизация по-рано от "Глобул".

Значи те наваксват?

- Всъщност планират да наваксат. Ние сме сигурни, че сме лидерът в технологично отношение и ще останем такъв.

Ще участва ли "Мобилтел" в търг за честоти за LTE мрежа, когато такъв има?

- Хорст Пертъл: Разбира се, имаме силен интерес към тези честоти. Определено ще участваме в този търг веднага щом той бъде организиран за спектъра 800 мегахерца. Но засега няма яснота кога той ще бъде освободен от военните. Водят се разговори по темата между всички оператори и представители на правителството с цел да има повече прозрачност на този процес и съответно ние да имаме предвидимост за инвестициите си. Очакванията ни са, че няма да има свободни честоти там преди 2016-2017 г.

Какви промени очаквате в Telekom Austria след влизането на новия акционер Карлос Слим там? Случва ли се вече нещо?

- Смятам, че ангажирането на America Movil с TAG ще засили позициите ни и ще ни позволи да следваме стратегията си за растеж на пазарите, където присъстваме, и експанзия. В момента просто правим сътрудничеството си с America Movil по-интензивно, разглеждаме услугите, които те предлагат, и възможностите за нас. Ние и досега имахме сътрудничество, защото компанията беше акционер в нашата, макар и с по-малко.

Има ли вече мексиканци в офисите ви във Виена?

- Не. Идват за заседанията на Надзорния съвет, но няма никой от тях постоянно във Виена. Обясниха ни, че това е част от философията им и в Латинска Америка. Там те са активни в 18 страни, но нямат свои представители във всички тях. Имат си местен мениджърски екип, който работи съвместно с централата им. Не им е в стила да пращат мексиканци навсякъде по света.

Споменахте експанзия. Имате предвид в други страни ли?

- America Movil вече обяви, че има намерение да използва Telekom Austria като платформа за експанзия в Централна и Източна Европа.

Очаквате ли промени в ръководството на TAG след влизането на Карлос Слим?

- Не. Съвсем отскоро имаме нов главен финансов директор. Аз самият съм отскоро. Според мен промени не се очакват.

А що се отнася до политиката на компанията?

- Не, по скоро за нас се отваря цял нов свят. В Латинска Америка те имат огромен опит и много интересни услуги например при телевизионната доставка, в интернет. Можем да се възползваме от този опит.

Видяхте ли се с Карлос Слим лично?

- Да, наскоро, в Мексико сити.

Как оценявате представянето на "Мобилтел"?

- "Мобилтел" е важна част от TAG - вторият по големина оператор в групата. Гордеем се с историята на технологичния му прогрес. Наясно сме с предизвикателствата на местния пазар в България, но имаме голямо доверие в мениджмънта тук и смятаме, че сме конкурентни тук.

Доволни ли сте от представянето на оператора?

- Мисля, че имаме добър план и стратегия и можем да донесем много ползи на клиентите си.

Каква е целта ви?

- Да предлагаме добри услуги на клиентите си.

Което как изглежда в числа?

- Хорст Пертъл: В момента повече от всякога клиентът е на фокус при нас. Ако доставим на абонатите си всичко най-добро като качество, прозрачност и честно отношение, те ще останат с нас.

Като част от ръководството на TAG имате ли пълно доверие на г-н Кацирубас?

- Да, пълно.

Готова ли и е компанията да преговаря за споделяне на мрежата си в България?

- Да, готова е. Telekom Austria има опит в споделянето на мрежи в други страни - в Словения, Хърватия и Сърбия. Важното е да имаш подходящия партньор. Ако има такъв - готови сме да го направим.

Водите ли такива преговори тук и с кого?

- Хорст Пертъл: TAG има опит с националния роуминг и от двете възможни страни на такъв договор. В Австрия например нашата мрежа се използва за услуги, предоставяни от други оператори. В същото време в други случаи - в Сърбия и Македония например, ние използваме чужди мрежи. В България в момента законодателството е такова, че двете страни първо преговарят помежду си и ако не стигнат до споразумение, регулаторът може да въведе своя рамка и да наложи национален роуминг. Но мисля, че нито една от страните не иска такова нещо реално. Така че - да, водим такива разговори и с двата новонавлизащи на пазара оператора.

Каква част от капацитета на мрежата на "Мобилтел" е натоварена с трафик на данни?

- Хорст Пертъл: Не мога да кажа точно число, но ръстът в трансфера на данни през последните 12 месеца е по-голям от този за предишните 12 месеца. Но пък не може по никакъв начин да се каже, че има някакъв бум в това отношение, с който да не можем да се справим. Добавяме капацитет през цялото време. Като цяло България се движи малко по-назад от останалите страни в това отношение. Но все пак - на годишна база ръстът в ползването на мобилен интернет тук е 50%.

Ще използва ли "Мобилтел" решението на Telekom Austria за доставка на сателитна телевизия, предложено миналата година?

- В момента операторът се фокусира върху доброто обслужване на абонатите си в мобилната и фиксираната мрежа.

Какви са очакванията ви - какъв ще е ефектът от евентуалното налагане на новия пакет регулаторни мерки върху телекомите в Европа, предложен от Нели Крус?

- Ние в Telekom Austria сме убедени, че този пакет не е най-доброто за потребителите. Като начало - ние планираме инвестициите си на базата на определени правила. Сега тези правила се променят. Това променя фундамента, върху който градим плановете си за вложения. Само по себе си това е лошо - означава несигурност за инвестициите.

Освен това - новите регулации отнемат пари от операторите. А тези пари са необходими, за да се подобри инфраструктурата за широколентов пренос в Европа. Мислим, че тези инвестиции биха били добре дошли за потребителите, а ако парите просто ги няма - ефектът със сигурност ще е негативен. Затова не подкрепяме плановете на Европейската комисия.

А може ли пакетът да бъде променен сега, в новия парламент?

- Не знам. Подробностите не са ясни и може да се променят, но не мога да спекулирам по темата.

 

Източник: Capital.bg

Най-нови медии

BBT

ББТ стартира на 3 Март 2003 година. В момента има 24- ова програма, която включва новини, спорт, прогноза за времето, кулинарно предаване и др. ...

Антена

Радио Антена е насочено към широк кръг аудитория между 20 и 55 години. Отличава се с това, че включва в програмата си основно филмова ...

БГ РАДИО

единствената радиостанция, която излъчва 100% българска музика. БГ Радио излъчва програмата си в 14 български града, като по този начин се ...

NRJ

Радио NRJ (Energy) е най-разпознаваната търговска марка на европейския радиопазар. Мисията на радиоверигата e създадаването на качествена ...

ACTUALNO.COM

информационно-новинарски сайт на български език. Той се стреми да предоставя на своите читатели балансирана комбинация от сериозна и ...

Sofia Airport TVC

Привличаща и иновативна цифрова медиа стратегически разположена в Tерминал2, където 100% от пътниците поток преминава и през Duty Free зоната, ...

Бумеранг - ГАБРОВО

излъчва от 27 януари 1996 г. година за Габрово, Велико Търново, Севлиево. Слоганът на радиото е "Най-добрата музика от бабино време до днес". ...

ОБРАЗОВАНИЕ И СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ЧУЖБИНА

Единственото българско издание за образование и специализация. ...